Activiteiten

 

 

 

 

 

 

Dikketruiendag

 

6 februari 2018

 

Op 6 februari was het weer zover! We draaiden de verwarming een graadje lager speciaal voor Dikketruiendag. Natuurlijk werden er ook enkele activiteiten georganiseerd voor onze leerlingen, hieronder een kleine opsomming.

 

1ste jaar: Miss & Mister Michelinverkiezing + quiz

2de + 3de jaar: goochelshow Guinelli over de mogelijkheden en voordelen van afvalpreventie en energiebezuiniging

4de jaar: rollenspel over afvalproblematiek

5de jaar: debat rond milieuproblematiek

6de jaar: lezing door fotograaf Dos Winkel over de bedreigingen van de oceaan en de oplossingen hiervoor.

 

 

 

 

 

Theatervoorstelling ‘Don Quichot’

 

31 januari 2018

Op woensdag 31 januari gingen de leerlingen van het 4de jaar naar de theatervoorstelling ‘Don Quichot’ dat plaatsvond in ’t Bruggeske. Deze voorstelling is gebaseerd op het beroemd boek ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ geschreven door Miguel de Cervantes.

 

De leerlingen vonden de voorstelling alvast de moeite waard!

 

 

 

 

Mater Salvatoris bestaat 80 jaar in 2018 en dat zal iedereen geweten hebben!

 

16 november 2017

Wie op donderdag 16 november naar ATV keek, werd verrast op een speciale reportage. Wie het nog niet zag, verrassen we nu!

Op 13 maart 2009 schreven de leerlingen van Mater Salvatoris geschiedenis door een wereldrecord te zetten! Voor de meeste lezers die dit Contactblad lezen, is dat iets van 'voor hun tijd', voor de anderen zijn het heel leuke herinneringen. Naar aanleiding van het 70-jarige bestaan van de school realiseerden de leerlingen toen een record achteruitlopen en behaalden daarmee eeuwige roem! Met 539 legden ze samen gelijktijdig 400 meter af op de atletiekpiste in Kapellen.

Maar, nog niet zo lang geleden verbraken 1007 (!) Indiërs in Mumbai het record. Enkele oud-leerlingen begonnen erover te praten op Facebook en toen ging de bal aan het rollen. “We moeten een nieuw record geven aan de school!”, was de teneur van de gesprekken.
Dieter Smets en ikzelf waren onmiddellijk enthousiast! We stuurden een mail naar LO-leerkracht Peter Van Wellen, de medebezieler van het vorige record. Niet veel later zat onze mailbox vol met geweldige reacties vanuit de school. GE-WEL-DIG!!!

 

We gingen aan de slag en beslisten om op 23 februari 2018 een nieuwe wereldrecordpoging te organiseren! ATV kwam langs om Dieter Smets, mijnheer Van Wellen en mezelf te interviewen. Indien je nog geen beelden gezien hebt, bereid je al maar voor want ze zijn hilarisch! Check zeker onze Facebookpagina MSIRUN2018 voor de beelden!

SURPRISE!
Aan alle leerlingen die dit lezen: “Dat is dus minder les, én een wereldrecord”. Fantastisch toch?

Maar, volg ons zeker ook voor updates! Ontdek zowel op Instagram, als Facebook wie onze DJ wordt, welke bekende Vlamingen meedoen en werp een blik behind-the-scenes van de organisatie!

Like, share and join #MSI2018!

 

 

 

Alcoholpreventie derde jaren: Als de drank in de man is …

 

17 oktober 2017

17 oktober stond voor de derdejaars volledig in het teken van alcoholpreventie.

 

In de voormiddag keken we naar het toneelstuk “De drankduivel” van Christophe Francken. Het stuk gaat over Swa die, na zijn echtscheiding, het hoederecht krijgt over zijn 15-jarige zoon Eric. Swa is echter verslaafd aan alcohol en zijn zoon lijdt hier duidelijk onder. Zo worden zijn gedachten, dromen en humeur duidelijk beïnvloed door het alcoholisme van zijn vader. Het was een leerrijk en interessant toneelstuk, waarbij de rollen van Swa en Eric door dezelfde acteur werden gespeeld. “De Swa” was zeer enthousiast en best grappig.

 

Na het toneelstuk gingen we in gesprek met ex-alcoholverslaafden over de gevolgen van alcoholmisbruik. We spraken ook met iemand die goed kon drinken, maar ook wist wanneer hij moest stoppen.

 

Meer info over de voorstelling vind je op

https://christophefrancken.com/de-drankduivel/inhoud/

Timo Hoogsteyns (3OMa)

 

 

 

Laatstejaars bezinnen in Zevenkerke

 

september - oktober 2017

In september en oktober verlieten de zesdejaars het vertrouwde Kapellen en trokken naar de abdij van Zevenkerken. Ze ruilden hun drukke dagdagelijkse bestaan in voor een driedaagse waarbij stilte en bezinning centraal stonden. Hieronder krijgt u een impressie van deze onvergetelijke driedaagse.

 

Dag 1

Na een tumultueuze bus- en treinrit kwamen we aan in Zevenkerke waar we kennismaakten met de paters. Die dag was er slechts één activiteit gepland die ons meteen in de juiste stemming bracht. We moesten namelijk vertellen over onze zorgervaring in een rust- of verzorgingstehuis in de maand september. De eerste avond stond vooral in het teken van de groepssfeer. We speelden heel wat gezelschapsspelletjes en leerden zo elkaar en de begeleidende leerkrachten beter kennen.

 

Dag 2

De volgende ochtend werden we uitgenodigd om de ochtendmis bij te wonen en enkele leerlingen gingen graag op deze uitnodiging in. Dan was het tijd voor een goed gevuld dag. We hadden een gesprek met twee jonge zuster van 21 en 23 jaar oud die ons vertelden uit welke overtuiging ze waren ingetreden.  Na deze boeiende ontmoeting was het tijd voor enkele groepsbevorderende activiteiten en een wandeling in het nabijgelegen bos. Dan was het tijd voor een persoonlijke reflectie en kregen we de opdracht om een brief naar onze toekomstige ‘ik’ te schrijven die binnen een jaar in onze brievenbus zal belanden. De avondmaaltijd was ook zeer speciaal, want deze ging in volledige stilte door. Toegegeven, dat was niet voor iedereen even gemakkelijk. Na dit stiltemoment volgde opnieuw een uitgelaten en gezellige avond.

 

Dag 3

De laatste dag was het eerst inpakken geblazen en aan de ontbijttafel was iedereen het erover eens: deze bezinning was een unieke ervaring. Na het ontbijt werden we uitgenodigd voor een last-minute-eucharistieviering en als afsluiter kregen we de opdracht om in groepjes een reflecterend gedicht te schrijven over de tweedaagse.

 

De leerlingen hebben in ieder geval ontzettend genoten van deze bezinning en kwamen als wijzere, dankbaardere en rustigere broeders en zusters terug!

 

 

 

 

Jullie schrijven Ze vrij(dag)

20 oktober 2017

 

Op 20 oktober namen wij met onze school deel aan de Schrijf-Ze-Vrijdag. Dit jaar lag de focus op vrijheid van meningsuiting.

 

De leerlingen en leerkrachten probeerden twee slachtoffers een stem te geven. De eerste was Ivo (27) uit Kameroen. Hij werd opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar, omdat hij per sms een grapje doorstuurde naar een vriend. De tweede was Ahmet (47), een Turkse journalist die opgepakt werd, nadat hij enkele kritische artikels schreef over de politieke situatie in Turkije.

 

Meer dan 120 leerlingen (voornamelijk uit de eerste graad) kwamen naar onze Amnesty International-stand op de speelplaats om een kaartje te sturen. In naam van Ivo en Ahmet zijn wij deze leerlingen daar zeer dankbaar voor, en hopen dat dit net als vorige acties effect zal hebben.

 

Wij kijken alvast uit naar volgend jaar, met hopelijk een even succesvolle opkomst als dit jaar.

 

 

 

 

Havenbezoek tweede jaren

5 oktober 2017

 

Op 5 oktober zijn we met alle klassen van het tweede middelbaar op uitstap geweest naar de haven van Antwerpen.

 

In de voormiddag maakten we een rondrit door de haven en leerden we de verschillende havenlandschappen kennen. We stopten o.a. bij het Deurganckdok en zagen hoe grote kranen de zware containers op de schepen plaatsten. Daarna bezochten we Antwerp Euro Terminal (AET) in Kallo. Daar passeert elke auto die in de Antwerpse haven wordt ingevoerd. Dan was het tijd om onze boterhammen op te eten.

 

In de namiddag bezochten we het polderdorp Doel en hadden we vanop de dijk een mooi uitzicht op de Antwerpse skyline met o.a. het MAS, de Boerentoren en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

 

Het was zeker een leuke uitstap, maar wel een heel lange busrit...

Laurence Criekemans (2MEb)

 

 

 

Sporten op Mater Salvatoris doen we zo!

29 september 2017

 

De ‘Dag van de sportoutfit’ is nog maar net gepasseerd of de leerlingen en leerkrachten haalden op vrijdag 29 september opnieuw hun sportplunje uit de kast voor de jaarlijkse sportdag.

 

De leerlingen van het eerste jaar trokken naar het park van Kapellen, waar een aantal avontuurlijke proeven op het programma stond en waarbij samenwerking, uitdaging en vertrouwen de kernbegrippen waren.

 

De tweedejaars fietsten onder politiebegeleiding naar het Sportcentrum Peerdsbos. Ze trotseerden er een spectaculair hoogteparcours, namen deel aan enkele teambuildingsactiviteiten en maakten kennis met minder bekende sporten zoals speedminton, lacrosse, boogschieten, grote trampoline én het 'luchtkussen'.

 

De leerlingen van de tweede en derde graad konden dan weer kiezen uit een ruim gamma aan activiteiten: voetbal (Kapellen), capoeira, circus, dans en tennis (Kapellen) hockey en golf (Brasschaat), honkbal en badminton (Brasschaat en Kapellen), kajak (Lesse), hoogteparcours, kajak, zwemmen en stand up paddle (Vossemeren), outdooractiviteiten in Stafort (Stabroek) en rotsklimmen in Fontainebleau (Frankrijk).

 

De weergoden waren ons goed gezind en het werd opnieuw een geslaagde editie!v

 

 

Fietsdag tweede jaren: safety first!

26 september 2017

 

In het kader van de verkeersopvoeding op school, de lessen SEI en natuurwetenschapen werd er voor de leerlingen van het tweede jaar op dinsdag 26 september een heuse fietsdag georganiseerd met verschillende leerrijke sessies.

 

Zo was er een workshop waarin de leerlingen een lekke band leerden herstellen – best wel handig, is het niet? Ook kregen ze meer informatie over de werking van de versnellingen en de impact van de snelheid op de remafstand. Bovendien testten ze hun fietsvaardigheid op een behendigheidsparcours.

 

Nadat de politie hun fietsen grondig had gecontroleerd, konden de leerlingen met een gerust hart huiswaarts keren.

 

 

 

 

 

Strafste & gelukkigste sporter van mater

25 september  2017

Maandag 25 september zijn de winnaars van de dag van de sportoutfit bekendgemaakt.

Ook dit jaar waren er weer veel leerlingen origineel verkleed. Schermster Emily Su (1MWc) ontving de prijs voor meest originele outfit. Zij kreeg een bon van Decathlon ter waarde van €20. Gerben Arnalsteen (1MWa) en Tibo Van Loon (2MEa) mochten zich ook bij de gelukkigen rekenen, want zij werden geloot en ontvingen eveneens een bon van Decathlon.

Nog eens proficiat aan alle sportievelingen!

 

 

 

 

Excursie 3TW en 4TW: Groen plezier in Lier!

20 t.e.m. 22 september  2017

Op woensdag 20 september vertrokken de leerlingen van 3TW en 4TW op terreinstudie naar Lier. De leerkrachten planden deze uitstap erg vroeg in het schooljaar om zo aan de groepsdynamiek te kunnen werken en om nog voldoende bloeiende flora te kunnen aantreffen.

 

De leerlingen en leerkrachten maakten de verplaatsing met de fiets en dat was niet eenvoudig, want alle bagage moest natuurlijk ook mee. Ze overnachtten in tenten in de tuin van mijnheer Sterckx wat absoluut bevorderlijk was voor de groepssfeer.

 

Woensdag en donderdag voerden de leerlingen een veldstudie uit en ze schreven hun bevindingen neer in een verslag. Op vrijdag presenteerden ze hun resultaten aan een deskundige jury. Velen hadden wel wat stress, maar alles verliep zeer vlot.

 

We kunnen besluiten dat het weer een geslaagde excursie was!

 

 

 

Let's go bananas met de leerkrachten van Mater Salvatoris!

16 september 2017

Op zaterdag 16 september namen zeventien leerkrachten van het Mater Salvatorisinstituut in Kapellen voor de zesde maal deel aan de Drakenbootrace in Antwerpen. Als enige school trachten ze al enkele jaren hun mannetje/vrouwtje te staan tussen de grote haventeams.

Net zoals bij de vorige edities traden de leerkrachten aan in een opvallende outfit. Deze keer stalen ze de show als bananen. Het idee kwam er nadat sportleerkracht meneer Van Wellen vorig jaar zijn gewicht in bananen won dankzij een wedstrijd van 'Haven en Goed'.

De leerkrachten moesten op sportief vlak het onderspit delven, maar voor hen primeerde de teamspirit en hun ondertussen legendarische strijdkreet ‘OSU-GARYU-YANTSU-KYOKU!’ (Gegroet, de nederige draak zal, omdat hij puur is, steeds tot het uiterste gaan!), kon men meermaals over het Kattendijkdok horen galmen.

Dankzij hun enthousiasme, inzet en prachtige outfits sleepten ze voor de vijfde maal de prijs van ‘Meest ludieke team’ in de wacht. Je moet het maar doen!

Lees het artikel in Het Polderke.

Lees het artikel in Gazet van Antwerpen.

 

 

 

 

De dag van de Sportoutfit was opnieuw een groot succes!

13 september 2017

Naar jaarlijkse traditie nam onze school op 13 september deel aan de ‘Dag van de Sportoutfit’. Ongeveer 100 leerlingen en enkele leerkrachten verschenen in hun favoriete sportoutfit. Zo mochten we naast heel wat voetballers, tennissers en jockeys, ook een schermer, handboogschutter, skater en karateka verwelkomen.

 

Alle sportievelingen kregen bij aankomst een bonnetje. Zo maken twee leerlingen kans op een waardebon (€20) van Decathlon. Daarnaast is er ook nog een waardebon voor de leerling in de origineelste sportoutfit. De winnaars worden maandag 25 september bekendgemaakt.

 

Nadien vormden de sporters een éénwieler als metafoor voor het (school)leven. Een nieuw schooljaar starten, in een nieuwe school, is uitdagend, maar soms ook beangstigend. Het volbrengen ervan, vraagt flexibiliteit, volgehouden inzet, moed en zelfopoffering. Het verwerken van tegenslagen is inherent, want het zal gaan met vallen en opstaan! Maar als het begint te lukken, is de voldoening des te groter.

 

Opnieuw bewezen onze leerlingen dat Mater niet alleen een straffe, maar ook een zeer sportieve school is.