Activiteiten 2016-2017

Redactie 2016-2017

De redactieraad van 2016-2017.

(links naar rechts, boven naar onder): Tibo, Wouter, Annelies, Mr. de Jong, Lander, Pieter, Aimée, Sarah, Ellen, Naomi.

 

 

 

Mater Salvatorisinstituut gaat banaan!

23 mei 2017

Vandaag overhandigde havenschepen Marc Van Peel 75 kg bananen aan leerkracht lichamelijke opvoeding Peter Van Wellen. Peter nam deel aan de Haven & Goed-wedstrijd van Port of Antwerp, waarmee je je eigen lichaamsgewicht in bananen kon winnen, op voorwaarde dat je op een originele manier motiveerde waarom je de ideale winnaar zou zijn.  Hij overtuigde de jury met zijn originele en grappige slogan "Steek een banaan in je mond en je sigaret in de grond!".

Vooraf werd aan de leerlingen gevraagd om zich in het geel te kleden en zo veel mogelijk bananenattributen mee naar school te brengen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven en zo werd de officiële overhandiging op de speelplaats van de Kapelse school een ludiek topmoment, voor zowel de havenschepen, als voor de bijna 700 leerlingen en hun leerkrachten.

Wie weet heeft het Mater Salvatorisinstituut een nieuwe hype gelanceerd, namelijk Bananendag.

Lees het artikel in Gazet van Antwerpen.

Lees het artikel in Het Nieuwsblad.

Lees het artikel op Made In Antwerpen.

Lees het artikel op Port of Antwerp.

Radio 2 plaatse een filmpje op Facebook.

 

 

Mater Salvatoris en de jaarlijkse hoogmis van solidariteit!

26 april 2017

Op woensdagmorgen 26 april betraden meer dan 640 kleurrijk uitgedoste leerlingen en een tachtigtal leerkrachten de atletiekpiste van Kapellen, voor de traditionele ‘Race van de Gouden Roepie’.

Deze Race ontstond 16 jaar geleden uit een vastensponsorloop voor een ontwikkelingsonderwijsproject in Vizianagaram (India) en groeide in al die jaren uit tot een feestelijk evenement, ten voordele van kleinschalige projecten in de 3de  en de 4de wereld. Dit schooljaar zamelden de leerlingen maar liefst €7573 in voor acht goede doelen.

Na de plechtige uitreiking van acht cheques aan de vertegenwoordigers van de projecten die de school dit jaar steunt, gaven leerlingen en leerkrachten het beste van zichzelf tijdens tal van ludieke competitiespelletjes en een estafetteloop. Enthousiast en opgezweept door de muziek liepen ze samen 2395 rondjes, goed voor 958 km! De voormiddag werd afgesloten met een touwtrekwedstrijd tussen leerlingen en leerkrachten, waarbij de leerlingen deze keer aan het langste eind trokken.

Het Mater Salvatorisinstituut toonde andermaal het hart op de juiste plaats te hebben.

 

 

In Flanders Fields the poppies blow …

18 april 2017

We moeten spijtig genoeg vaststellen dat het in de 21ste  eeuw nog steeds nodig is om oorzaken, zinloosheid en ellende van oorlog in de kijker te plaatsen.

Daarom werkten de leerkrachten Nederlands, Engels en geschiedenis in het vijfde jaar rond de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de verschillende lessen maakten de leerlingen aan de hand van dvd- en romanfragmenten, gedicht, brieven en liedjes kennis met verschillende facetten van de Grote Oorlog.

Op dinsdag 18 april stond dan een uitstap naar de Westhoek op het programma. De leerlingen bezochten er het Memorial Museum Passchendaele 1917, de Duitse begraafplaats Jugendfriedhof Langemark en Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats van West-Europa.

Een vermoeiende, maar leerrijke uitstap onder het moto: “We will remember them!”

 

 

 

Help, voor welke politieke partij moet ik stemmen?!

20 en 21 maart 2017

Zoals elk jaar dompelden de leerlingen van het zesde jaar zich voor een paar dagen onder in de wereld van de Belgische politiek. Gedurende twee dagen kregen ze informatie over de grootste politieke partijen en brachten ze een bezoek aan het Federaal Parlement in Brussel.

Begin februari werden de zesdejaars verdeeld in groepen en kreeg elke groep een politieke partij toegewezen. Het ging om CD&V, N-VA, Groen, PVDA, Vlaams Belang, s.pa en Open VLD. De verschillende groepen kregen de opdracht om tegen de politieke dagen eind maart contact op te nemen met de partij en promomateriaal te verzamelen.

Op maandag 20 maart was het dan zover. In de voormiddag gingen de leerlingen voor de eerste keer – en dus onvoorbereid - naar de (fictieve) stembus, en won N-VA met 32,1% van de stemmen. Nadien bereidden de verschillende groepen een PowerPointpresentatie over hun partij voor en ontwierpen ze een aantrekkelijke promostand met de belangrijkste partijstandpunten, affiches, folders en uitnodigende gadgets. In de namiddag presenteerden de zesdejaars eerst de verschillende politieke partijen aan elkaar. Voor de leerlingen die presenteerden, was dit best wel spannend, want onder de luisteraars bevonden zich ondertussen ook jonge politici die hun opwachting maakten voor de politieke debatten. Na de presentaties gingen deze gedreven politici in wisselende samenstellingen met elkaar in debat over vragen die de leerlingen hen voorlegden. Zo kregen de leerlingen een beter idee van waar de partijen precies voor staan en wat hun voornaamste standpunten zijn. Het thema dat de leerlingen het meest bezighield, was de vluchtelingenproblematiek. Ten slotte volgde er een tweede stemronde en toen kwam Open Vld als overwinnaar uit de bus met 30,0% van alle stemmen. N-VA behaalde nog 28,8%. Zo zie je maar wat een presentatie en een debat teweeg kunnen brengen.

‘s Anderendaags, op dinsdag 21 maart gingen de leerlingen op uitstap naar Brussel. In de voormiddag was er een rondleiding in het Federaal Parlement en spraken ze met kamerlid Jef van den Bergh van CD&V. Tijdens de rondleiding kregen ze heel wat informatie over de werking van het parlement en over het gebouw zelf. Op deze manier kwamen ze in contact met het reilen en zeilen van het Federaal Parlement. In de namiddag speelden ze het stadspel ‘Brusseleir’. Met een iPhone trokken ze de stad in op zoek naar locaties en verhalen. Dat was een ludieke manier om Brussel te verkennen. Op die manier leerden ze Brussel op een leuke manier kennen.

De politieke dagen vond ik een fijne ervaring. Ik heb veel bijgeleerd en wanneer ik volgend jaar voor de eerste keer ga stemmen, zal ik niet als een kieken zonder kop voor een willekeurige partij kiezen!

 

 

Galabal 2017: high heels and bow ties!

17 maart 2017

17 maart 2017, een galabal to remember! Place to be voor alle 16+ leerlingen en vrienden van het Mater Salvatorisinstituut was ‘De Oude Brouwerij’ in Hoevenen.

In de vooravond werden de zesdejaars en hun leerkrachten feestelijk verwelkomd met een glaasje bubbels en nadien dineerden ze samen op de bovenverdieping van deze bijzondere locatie. Op het menu stonden een tomatensoepje en een keuzebuffet bestaande uit pasta pesto, vol-au-vent, ribbetjes, stoofvlees of spaghetti bolognese.

Dan was het tijd voor een spetterend en gezellig galafeest in de grote zaal. Het was leuk om de dames te zien ‘shinen’ op hun hoge hakken en de heren te zien pronken met hun pakken en onvermijdelijke vlinderdassen. Gelukkig waren fotografen Alexander Marcus en Jelle Jansegers aanwezig om hen tijdens een ‘fotobooth’ met leuke tools voor eeuwig op plaat vast te leggen.

DJ Baltazar, DJ Team Gomoris en Hanos zorgden voor de muzikale touch. Zij speelden zowel hedendaagse nummers als ‘ouwe gouwen’ en de sfeer zat er van bij het begin goed in.

Het werd een groot feest voor iedereen en een editie om nooit meer te vergeten. Via deze weg willen dan ook de voltallige galaraad en leerkracht Sofie Verhoeven aka VERSO, van harte bedanken voor de organisatie.

 

 

 

 

Een ‘Rupelstreek’ uithalen met iemand?

februari 2017

Begin februari stond voor de leerlingen van het vierde jaar een excursie naar het Antwerpse Justitiepaleis en de Rupelstreek op het programma. Deze uitstap kaderde in de lessen Nederlands en aardrijkskunde.

In de voormiddag bezochten de leerlingen het Justitiepaleis waar ze een rondleiding kregen van een ervaren gids. Nadien kregen ze de kans om een rechtszaak bij te wonen. Zo werden de leerlingen vertrouwd gemaakt met de Belgische rechtspraak en de werking van onze instellingen. Na de middag reden ze met de bus door de Rupelstreek in het kader van de lessen aardrijkskunde. Op verschillende haltes konden de leerlingen hun verworven kennis aan de praktijk aftoetsen. Zo zagen ze bijvoorbeeld dat een landschap op 150 jaar tijd enorm kan veranderen onder invloed van de mens, liefst op een duurzame manier.

Op de eerste halte, de industrieel-archeologische site "Noeveren", kregen de leerlingen een zicht hoe de mensen hier 100 jaar geleden leefden én werkten in de baksteenindustrie. Daarna wandelden ze door een oude kleigroeve, nu beter bekend als het provinciaal domein "de Schorre". Ten slotte beklommen ze de watertoren in Rumst om uit te kijken op de recente kleiontginning, de rest van de Rupelstreek en naar gelang het weer ook Sint-Romboutstoren (Mechelen) en het atomium (Brussel)!

Hopelijk hebben de leerlingen geen ‘Rupelstreek’ uitgehaald, want anders staan ze straks voor de rechter!

 

 

 

Een laagje meer voor een beter milieu

17 februari 2017

Zoals elke jaar riep Mater Salvatoris op vrijdag 17 februari iedereen op om deel te nemen aan de dertiende editie van de Dikketruiendag.  De bedoeling is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot de klimaatverandering, te verlagen.

De eerstejaarsleerlingen namen deel aan de spetterende verkiezing van ‘Miss en Mister Michelin’!

Voor de leerlingen van het tweede jaar werd de grote energiequiz georganiseerd, terwijl de leerlingen van het derde jaar een spel speelden over duurzaam toerisme.

De vierdejaarsleerlingen werden via een rollenspel geconfronteerd met verschillende aspecten van afvalproblematiek. Dit spel werd begeleid door externen (Good Planet).

Deze organisatie begeleidde ook de leerlingen van het vijfde jaar. Ze debatteerden rond de milieuproblematiek.

Leerlingen van het zesde jaar bekeken tijdens de aardrijkskundeles een reportage over het smelten van het ijs en de race om economisch voordeel te halen uit het smeltende ijs.

 

Hopelijk heeft het de leerlingen aangezet tot nadenken en worden ze zich bewust van de klimaatsopwarming.

En de winnaars zijn...

Miss en Mister Michelinverkiezing: 1MWb

Energiequiz: Yarno Lambotte (2MEa)

Ijsbeertje: Sarah Laurijssens (2MEb) en Mevr. Verhoeven (leerkracht)

 

 

 

Een rondreis in de 3de wereld

16 februari 2017

Op 16 februari 2017 gingen de leerlingen van het tweede en derde jaar, onder politiebegeleiding, naar de Wereldmeerdaagse in Brasschaat. Deze meerdaagse wordt om de twee jaar georganiseerd door Mundio vzw in CC Ruiterhal. Het uitgangspunt is jongeren te laten kennismaken met de derde wereld en de kloof tussen rijk en arm en problemen van onderdrukking en oorlog. Dit jaar lag de focus op wereldburgerschap.

 

De leerlingen bezochten eerst de wereldmarkt waar ze via een spel ondergedompeld werden in een ‘Derdewereldbad’. Ze reisden langs verschillende trajecten de (derde) wereld rond, waarbij ze op korte tijd alle grote derdewereldorganisaties leerden kennen. Vooral de vluchtelingenroute, die startte in een heus tentenkamp, was een voltreffer voor de avonturiers! Nadien keken ze naar de film ’Africa United’. Deze film uit 2010 vertelde het ongelooflijke verhaal van drie Rwandese kinderen die een poging ondernamen om hun grootste droom werkelijkheid te laten worden: deelnemen aan de openingsceremonie van het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Ze beleefden gevaarlijke, maar ook dolkomische avonturen…

 

Het was een leerrijke, maar toch ook wel confronterende dag!

 

 

 

 

 

LONK-project stoomt toekomstige ondernemers klaar.

7 februari 2017

Op dinsdagavond 7 februari hebben de klassen 4OMa, 4OMb en 4OC een presentatie gehouden over de Lonkbedrijven. Lonk staat voor Leren ondernemen in Kapellen. In kleine groepjes presenteerden we 7 bedrijven uit Kapellen en omgeving aan onze ouders, bedrijfsleiders en leerkrachten. Deze presentatie vond plaats in het OLC van onze school.

De 7 bedrijven die we presenteerden waren SD Worx, KBC, Meubelmakerij Van Den Heuvel, Vermeiren, Van Havere, Drukkerij Dirix-Van Hoof en SCC-Lepage. Om de presentatie goed te kunnen voorbereiden, hadden we zelf in de maand november een bedrijfsbezoek georganiseerd. We kregen daar een antwoord op al onze vragen.

Het was een hele ervaring om een bedrijf voor te stellen aan zoveel mensen. Gelukkig kregen we voldoende voorbereidingstijd en hulp van de bedrijven en onze leerkrachten. We hebben hier veel uit geleerd en het was een geslaagde avond.

Kevin, Veronique, Charyss, Senne, Brontë, Louis en Ricardo uit 4OMb

 

 

 

Tweedejaars op bedrijfsbezoek bij Isvag en Coca-Cola!

februari 2017

In het kader van de lessen aardrijkskunde, techniek, SEI en ondernemen gingen de leerlingen van het tweede jaar op bedrijfsbezoek naar Coca-Cola en Isvag in Wilrijk.
Isvag is een verbrandingsoven voor restafval. Ze doen daarnaast ook aan energierecuperatie. De leerlingen kregen eerst een bedrijfsfilm te zien en daarna een rondleiding door het bedrijf.

In het bedrijf Coca-Cola maakten de leerlingen kennis met de geschiedenis van de onderneming, leerden ze de ingrediënten kennen en  brachten ze ten slotte ook een bezoek aan de fabriek waar de frisdranken geproduceerd en gebotteld worden.
We twijfelen er niet aan dat de leerlingen veel hebben bijgeleerd.

 

 

 

 

97, 98, 99... of was het nu 100 laatste dagen?

2 februari 2017

Zoals de traditie het wil, vieren de zesdejaars begin februari hun ‘Laatste honderd dagen’ of Chrysostomos en mogen ze zich een week lang helemaal laten gaan, binnen de grenzen van het toelaatbare natuurlijk en met respect voor de andere leerlingen.

Op maandag kwamen de leerlingen uitgedost in pyjama naar school en legden ze zich bij het begin van het eerste lesuur ‘te slapen’ aan de ingangen van de verschillende gebouwen, wat tot de nodige files leidde. Op dinsdag palmden een 80-tal ‘marginalen’ de school in: tienermoeders met baby’s, johnny’s in fluotrainers of ‘marcellekes’ en marina’s met grote oorbellen en opvallende make-up. Op woensdag keerden de leerlingen terug naar de jaren ’70 en ’80 en waren de John Travolta’s en Olivia Newton-Johns niet te tellen. Op donderdag toverden ze de school om in een alpenhutje voor een heuse après-skiparty waar de overige leerlingen op uitgenodigd waren, op voorwaarde dat ze eerst langs de ludieke doolhof passeerden voor hun ‘doop’. Elke dag werd er tijdens de speeltijden bijpassende muziek gespeeld.

Woensdagavond verzamelden alle laatstejaars zich in de sporthal om een nachtje door te brengen op Mater. De feestnacht werd ingezet in de kelder van blok C waar tot 1 uur een heuse ‘undergroundparty’ plaatsvond. Nadien zochten de leerlingen hun slaapzakken en slaapmatjes op in de turnzaal en probeerden ze, ondanks het gesnurkt en alle drukte toch nog enkele uurtjes te slapen. Na een stevig ontbijt op donderdagochtend, was het tijd om, met slaperige oogjes, te gaan bowlen en zich stilaan klaar te maken voor het hoogtepunt van de festiviteiten: de Chrysostomosshow in de sportzaal. Het werd een heuse awardshow met ludieke sketches, life acts, plezier en veel talent. En nog was de honger van de zesdejaars niet gestild, want ’s avonds trokken ze, samen met enkele leerkrachten, naar het bekende Italiaanse restaurant ‘Da Giovanni’ voor een heerlijke pizza of pasta en een gezellige babbel. Het werd de start van een nieuwe feestnacht, maar ‘What happened in Antwerp, stayed in Antwerp’.

Chrysostomos 2017 werd een editie om nooit meer te vergeten. Zo veel gelachen, gedanst en genoten!

 

 

 

Zesdejaars bezoeken Inleefhuis in Brasschaat: leren op eigen benen staan

januari 2017

Alle laatstejaarsleerlingen bezochten de voorbije weken het Inleefhuis van het OCMW in Brasschaat. Zij komen over enkele maanden immers op een keerpunt in hun leven; ze zullen zich voor het eerst op de arbeidsmarkt begeven, of ze starten een hogere studie. Hoe dan ook zal van deze jongeren een grotere zelfstandigheid verwacht worden en moeten ze zich stilaan bewust worden van de verantwoordelijkheid die nu eenmaal gepaard gaat met volwassen worden. Kortom, de bedoeling van het Inleefhuis is jongeren meer inzicht te geven in het financiële aspect van het ‘op eigen benen staan’.

Binnen de gebouwen van het OCMW werd een heuse woning nagebouwd. In een aantal themakamers werden de meest courante in - en uitgaven van een doorsneegezin, een student of een alleenstaande, visueel voorgesteld en bespreekbaar gemaakt. Daarnaast werden de leerlingen op een interactieve manier bewust gemaakt van noodzakelijke uitgaven, vaste kosten en de gevolgen van gemaakte keuzes. Tot slot konden ze een bezoekje brengen aan verschillende themastands rond energie, reizen, vrije tijd, consumptie, onze woningmarkt,…

Een mooi en leerrijk initiatief!

Marleen Boden

 

 

Vierdejaars krijgen een weerbaarheidsboost

23 januari 2017

In het kader van het trainen van sociale vaardigheden kregen alle klassen van het vierde jaar een weerbaarheidstraining van twee ervaren externe begeleiders.
De weerbaarheidstraining maakte thema’s als zelfvertrouwen, zelfbeheersing, conflicthantering, omgaan met druggebruik, pestgedrag of andere moeilijke situaties bespreekbaar. Bovendien dachten onze vierdejaars na over hun levenswandel en probeerden ze een antwoord te vinden op enkele universele vragen.
Het spreekt voor zich dat de training ook een leuk klasgebeuren was.

 

 

Wanneer het eens sneeuwt in België... zijn de derdejaars niet te houden

23 januari 2017

Maandag 23 januari zijn we met alle derde jaren gaan langlaufen.
We moesten om 7 uur op school zijn, zodat we om half acht konden vertrekken. Na een busrit van drie uren kwamen we aan in de langlaufclub van Weywertz in de Oostkantons. Toen iedereen zijn latten en stokken had, vertrokken we voor een 'oefenrondje' van 1 à 2 kilometer. Daarna hebben we gegeten in de chalet waar we ons ook even konden opwarmen. Na het eten kregen we de mogelijkheid om een afstand te kiezen die we haalbaar achtten. Ik heb gekozen om 6 km te langlaufen en dat was heel gezellig. Het enige probleem was dat ik niet zo goed kon remmen, dus liet ik me maar gewoon op de grond vallen.
Na  een leuke en vermoeiend dag wachtte ons opnieuw een lange busrit. Maar dat hadden we graag over voor een dagje sneeuwpret!
Yana Huybrechts (3WE)

 

 

Een dagje India op Mater Salvatoris

23 januari 2017

De mundiale dag voor de eerstejaars vond op 23 januari plaats op school.
De dag begon met een presentatie van mijnheer De Raedt over …, onze partnerschool in India. Na de pauze namen de leerlingen deel aan een quiz over dat land. De quiz bestond uit twee rondes. In de eerste ronde mochten ze gebruik maken van een computer en in de tweede ronde van een atlas. Zo gingen ze op zoek naar de namen van enkele Indiase goden, de hoofdstad van India, het aantal inwoners, enz. In de namiddag leefden de eerstejaars zich uit tijdens verschillende workshops: koken, yoga, bodydrum, henna, boetseren en djembé. Hierna kregen ze nog een loempiaatje aangeboden door de kinderen die de kooksessie volgden.
Voor de leerlingen was dit een leuke en creatieve kennismaking met de Indiase cultuur.

Shanya Mertens (1 MWe)

 

 

Theatervoorstelling vijfdejaars: ‘Bang’ doet nadenken én lachen

19 januari 2017

Op 19 januari 2017 gingen de leerlingen van het vijfde jaar in het kader van de lessen Nederlands naar het CC ’t Bruggeske om de theatervoorstelling ‘Bang’ van Johan Petit bij te wonen.
In een virtuoos wisselend spel van gezichtspunten vertelt Petit het waargebeurde verhaal van twee jongens uit Borgerhout: dat van hemzelf en van Jamal Bouali. Langzaamaan kom je als kijker tot de vaststelling dat beide jongens meer gemeen hebben dan ze ooit durfden denken waardoor de angst voor de ander onvermijdelijk verdwijnt.
Een humoristische theatervoorstelling met een duidelijke boodschap: heb respect voor elkaar, ook al behoor je tot een andere cultuur.

 

 

Een ecologisch verantwoorde theatervoorstelling

18 januari 2017

Op woensdag 18 januari 2017 gingen de leerlingen van het vierde jaar in het kader van de lessen Nederlands en aardrijkskunde naar de theatervoorstelling Konijn met pruimen, een productie van Laïka, in opdracht van BOS+ en met teksten van Dimitri Verhulst.

Konijn met pruimen speelt zich af ten huize Van Campenhout. Ma en pa hebben een knoert van een villa, een wagenpark voor de deur met een gemiddelde uitstoot van om en bij de 300 gram CO² per kilometer per vehikel, de thermostaat staat permanent op minimum 27 graden en beide ouders zijn gezworen vleeseters. Kortom: mensen voor wie het begrip ‘duurzaamheid’ er enkel op wijst dat het leven steeds duurder wordt.

Er is een etentje gepland voor de verjaardag van zoon Wim, die meteen zijn nieuw lief voorstelt. Evelyne blijkt zowat in alles het tegendeel van het echtpaar, en steekt haar mening niet onder stoelen of banken – wat enigszins nefast is voor de feestvreugde …

Wat volgt is niet louter een conflict tussen twee generaties, maar evenzeer tussen leef- en consumptiegewoonten, denkpatronen en visies op onze verhouding tot deze planeet. Een komisch, tragisch, hilarisch, grotesk vertoon terwijl de gemoederen geleidelijk oververhit raken en het konijn-met-pruimen langzaam zwart blakert in de oven.

BOS+ en Laika vragen aandacht voor de ecologische voetafdruk en willen jongeren bij deze problematiek betrekken. Een levensbelangrijke voorstelling dus!

 

 

Flits en het is gedaan!

9 januari 2017

Op maandag 9 januari gingen onze laatstejaars naar de theatervoorstelling ‘Flits’.

Het stuk gaat over verkeersveiligheid en is geschreven en gebracht door Wim Geysen. Het vertelt het verhaal over jongeren die achter het stuur kruipen na te veel alcohol te hebben gedronken. Je beseft onmiddellijk dat het toneelstuk geen happy end zal hebben en dat maakt het zeer pakkend.
Spijtig genoeg sterven vandaag de dag nog te veel jongeren in het verkeer en vaak is dat te wijten aan overmatig alcoholgebruik. Door dit toneelstuk probeert Geysen laatstejaars te overtuigen dat drinken en rijden levensgevaarlijk is.

 

 

 jan

Opnieuw goud tijdens jubileumeditie zwemmarathon

19 november 2016

zwemmarathon-300-x-225

Zaterdag 19 november was opnieuw een sportieve topdag voor onze school. Die dag namen we immers voor de 30ste keer deel aan de Kapelse zwemmarathon. Twaalf leerlingen en vier leerkrachten gaven present en zwommen, net zoals de voorbije jaren, de ziel uit hun getrainde lichamen. Gemiddeld zwommen onze atleten 59 (snelle baan) en 44 lengtes (recreatieve baan) en dit alles op 50 minuten. Een oververdiende gouden medaille was hun deel.
Deelnemers: Lena Delabie (1MWa), Sette Van Hoof (1MWa), Vic De Smedt (1MWb), Chloë Stroobants (1MWb), Kiana Vanstaen (1MWb), Lieselotte Hansen (1MWb), Lise de Jong (1MWc), Ine Verbiest (3WE), Seppe Wuyts (4TW), Nils Ruelens (4TW), Ian Voordeckers (6TW), Thomas Claessens (6TW), Jan de Jong (leerkracht), Ellen Heirman (leerkracht), Tim Mersseman (leerkracht) en Philippe Vandeputte (leerkracht).

 

 

 pieterdef

Vergeten man?!

27 oktober 2016

vergeten-man-300-x-200

Op donderdagmiddag 27 oktober gingen de leerlingen van het eerste en tweede jaar naar de theatervoorstelling Vergeten man van theatergezelschap Het Banket vzw. In deze monoloog nam acteur Stefaan Degand hen mee langs de pieken en dalen van zijn bewogen jonge leven. Zijn komische pogingen om iemand te zijn, bracht hij schaamteloos terug tot leven.

 

 

 pieterdef

Cyberpesten is niet oké!

24 oktober 2016

color-blind-200-x-200

In het kader van de lessen leefsleutels gingen de leerlingen van het eerste jaar op maandagmiddag 24 oktober naar de toneelvoorstelling Color Blind van Vlaams Fruit Educatief. De voorstelling ging over een zeer actueel thema, met name cyberpesten. Een echte ‘eye-opener’ voor de leerlingen.

 

 

 

 

 annelies-222-x-270

Schrijf-ze-VRIJdag: “Met kinderrechten speel je niet!”

21 oktober 2016

img_8973

Op vrijdag 21 oktober 2016 was het opnieuw Schrijf-ze-VRIJdag. Meer dan 500 scholen zetten zich die dag in voor mensenrechten, zo ook onze school.

"Met kinderrechten speel je niet!” was het thema van deze 26ste Schrijf-ze-VRIJdag. Specifiek ging het dit jaar om drie thema’s: kinderarbeid bij de ontginning van kobalt in mijnen in de Democratische Republiek Congo, de doodstraf voor minderjarige daders, en kindvluchtelingen. De leerlingen leerden tijdens de lessen niet alleen over hun eigen rechten, ze kregen ook de kans om actie te voeren. Zo konden ze brieven schrijven, online berichten verspreiden of een eigen actie op poten zetten.

Dat dergelijke acties werken, blijkt uit de reactie van Apple. De elektronicaproducent stuurde eind september, na de eerste fase van Amnesty’s campagne, een bericht de wereld in waarmee het deels tegemoet komt aan de eisen van Amnesty i.v.m. kinderarbeid. Dit is een eerste stap in de goede richting en hopelijk volgen na onze recente acties nog andere grote bedrijven.

 

 

 

 wouter

Jurassic Park in Brussel

18-19 en 20 oktober 2016

bxl3

Al vele jaren gaan alle derde jaren op excursie naar Brussel voor de lessen aardrijkskunde en biologie/natuurwetenschappen. Dit jaar maakten telkens twee klasgroepen op dinsdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 oktober de verplaatsing naar onze hoofdstad. Ze deden dit op een duurzame manier, met de trein dus.

 

Sinds een jaar of drie bezoeken de leerlingen daar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) dat wereldberoemd is voor zijn ‘Galerij van de Dinosauriërs’. De derdejaars zijn echter niet in het bijzonder op zoek gegaan naar deze kolossen, maar richtten hun aandacht vooral op de geleedpotigen, meer bepaald de insecten en spinachtigen. In het vivarium  maakten ze onder andere kennis met enkele vogelspinnen.

 

Voor de lessen aardrijkskunde speelde een gids van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika op verplaatsing in het KBIN, omdat het Afrikamuseum gerenoveerd werd. Deze gids liet de leerlingen kennismaken met de Afrikaanse landbouw. Via een informatief spel werden ze bewust gemaakt van de problemen waar de Afrikaanse boeren en hun familie dagelijks mee geconfronteerd worden en de uitdagingen waar ze voor staan.

 

Hopelijk was het voor de leerlingen een interessante en leerrijke dag.

Dank aan Mevr. Beirens

 

 

 

 tibo

Filmforum derde graad: 12 Years a slave

18 oktober 2016

12yearsaslave

Op 18 oktober 2016 ging de derde graad in ’t Bruggeske naar de film ‘12 Years a slave’ kijken van de Britse regisseur Steve Mcqueen. Deze film won drie Oscars in 2014. Hij won deze voor de beste film, beste vrouwelijke bijrol en het beste scenario.

Samenvatting:

‘Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.’ (www.moviemeter.nl)

 

 

 

 sarah

Een lekkere, maar ook eerlijke versnapering

14 oktober 2016

ww141016

Op vrijdag 14 oktober konden de leerlingen tijdens de middagpauze een lekkere, maar ook eerlijke snack kopen bij de leerlingen van 2ONa die de Wereldwinkel van onze school voor een middag uitbaatten.

De leerlingen konden voor een democratische prijs verschillende soorten chocolade, chips en drankjes kopen. Deze ‘eerlijke’ producten komen van de Oxfam Wereldwinkel die het onrecht in de huidige handelsrelaties onder de aandacht wil brengen en ook tegengaan. Zo krijgen heel wat producten uit het Zuiden geen eerlijke kans op de wereldmarkt waardoor vele mensen er in armoede leven. Onze school probeert op deze manier haar steentje bij te dragen en de mensen daar een kans te geven.

In de loop van het schooljaar plannen de leerlingen nog een aantal verkoopmomenten. Houd het elektronisch infobord in de gang van de C-blok zeker in de gaten.

 

 

 

 pieterdef

Haven in landschappen

6 oktober 2016

haven2

In het kader van de lessen aardrijkskunde verkenden de leerlingen van het tweede jaar op 6 oktober de haven van Antwerpen. Onder leiding van een gids van het Provinciaal Havencentrum Lillo bestudeerden ze de verschillende landschappen in de omgeving van de haven, o.a. het natuurlandschap, het verkeerslandschap, het toeristisch landschap, het landbouwlandschap, het havenlandschap en het industrielandschap.

 

 

 

 lander

De 5de jaren in Lille

6 oktober 2016

img_5456
Donderdag 6 oktober trokken de vijfde jaren met de bus naar Lille (Frankrijk).
In het hartje van Lille hebben de leerlingen opdrachten moeten maken en zoals elk jaar voor het vak Frans een echte Fransman geïnterviewd. De leerlingen leren hierdoor meer over de Franse cultuur en taal. Onder de middag bezochten ze monumenten en bezochten de grote markt, de oude beurs,…
's Namiddags was het tijd om te ontspannen, shoppen in de winkelstraten en genieten van de specialiteiten van de streek hoorden daarbij.
Na deze leuke, maar vermoeiende dag keerden de leerlingen veilig terug naar huis.

 

Geschreven door Emma Dooms (5ET)

 

 

 

 sarah

De kleinsten en de grootsten van Mater Salvatoris op stap

6 oktober 2016

dsc_6543

Donderdag 6 oktober zijn de eerstejaars samen met de zesdejaars op uitstap gegaan naar Antwerpen. Tijdens deze uitstap ontdekten de leerlingen de stad aan de hand van een bundeltje en een kaart. De leerlingen van het eerste jaar leerden hun peter of meter beter kennen en ze hadden samen veel plezier zoals u kan zien op de foto’s. Dit was een uitstap die zeker voor herhaling vatbaar is.

 

 

 

 lander

Mater toont zich opnieuw van haar sportiefste kant

30 september 2016

sportdag

30 september 2016… sportdag op Mater Salvatoris. De leerlingen konden naar goede gewoonte kiezen uit tal van activiteiten en de leerkrachten stonden klaar om alles in goede banen te leiden.

De eerste jaren gingen naar de Lilse Bergen waar een aantal teambuildingsactiviteiten op het programma stonden.

De tweede jaren trokken naar het Peerdsbos in Brasschaat waar ze niet alleen deelnamen aan leuke teambuildingsactiviteiten, maar zich ook konden uitleven op een hoogteparcours, een grote trampoline en een luchtkussen. Daarnaast speelden ze ook een partijtje speedminton (variant van badminton).

Ook de leerlingen van de tweede en de derde graad hadden tal van keuzemogelijkheden: rotsklimmen in Fontainebleau (Frankrijk); kajakken op de Lesse; hoogteparcours, kajak, waterski en zwemmen (Vossemeren); honkbal en badminton (Brasschaat en Kapellen); outdooractiviteiten in Stafort (Stabroek); hockey en golf (Brasschaat); voetbal (Kapellen); capoeira, circus, dans en tennis (Kapellen) en steppen (Kalmthout).

Over één ding was iedereen het eens: de sportdag was weeral een groot succes!

 

 

 pieterdef

Handig zijn met de fiets!

29 september 2016

fietsdag

In het kader van verkeersopvoeding op school en de lessen techniek en natuurwetenschappen werden er op donderdag 29 september allerlei workshops georganiseerd voor de tweedejaars: werking van fietsversnellingen, behendigheidsparcours, fietsreparatie, fietscontrole en dode hoek.

 

 

 sarah

Banden versterken in abdij Zevenkerken

21-23 september 2016

bezinning

Het zesde jaar is in het eerste trimester op bezinning geweest naar de Sint-Andriesabdij Zevenkerken in Brugge. De bezinning heeft als doel elkaar en jezelf beter te leren kennen. Voorafgaand aan deze uitstap gingen de leerlingen op zorgervaring bij zorgbehoevenden. Deze ervaring werd besproken tijdens deze tweedaagse. De leerlingen hebben ook veel andere activiteiten gedaan waaronder groepsspelletjes in het bos. Daarnaast kregen ze een rondleiding van een pater in de kerk en een deel van de abdij. Gedurende deze twee dagen is er veel gelachen, maar zijn er ook een paar tranen gelaten. Maar dankzij deze ervaring zijn de groepen veel hechter geworden.

 

ellen

naomi wouter

Mater Salvatoris : creatief aan het thuisfront

19-21 september 2016

wp_20160919_003

Van 19 tot 21 september hebben de leerlingen van de derde graad deelgenomen aan het kunstproject van ComingWorldRememberMe om de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog in België te herdenken. De 5de en 6de jaren hielpen hierbij door zelf allemaal 1 of meerdere beeldjes te maken. Deze activiteit vond plaats in het oud-gemeentehuis van Kapellen. Het doel van CWRM is dus om 600.000 beeldjes uit klei te maken, elk beeldje staat voor een van de slachtoffers die stierven ten gevolge van de oorlog in België. Samen bij deze beeldjes horen gepersonaliseerde dog tags. Op deze dog tag staat telkens de naam van een slachtoffer en de naam van de maker van het beeldje. Deze beeldjes zullen uiteindelijk tentoongesteld worden in een land art installatie, die in 2018 in Ieper tot stand zal komen.

 

lander

 

De origineelste sporters van MSI

15 september 2016

sportoutfit-1000-x-307

Op woensdag 15 september nam ook onze school deel aan de jaarlijkse “Dag van de sportoutfit”.  Maar liefst 100 moedige ‘sportoutfitleerlingen’ waren aanwezig of ongeveer een zesde van de hele school!

Wat te denken van  leerlingen die met deze tropische temperaturen in duik(ers)ornaat met flessen, in volledige ijshockey-outfit, of in complete ski-uitrusting naar school kwamen...? De drie strafste leerlingen kregen een sportwaardebon van Decathlon als beloning. De winnaars waren Matthias Peeters een ijshockeyspeler (3TW),  Niels De Brouwer onze duiker (3WE) en Anke Van Loon met haar ski-outfit (1MWd).

Wat trouwens te denken van de collega's die ook uit de sportkast gekomen zijn? Zij krijgen een ferme dank-u-wel vanwege de vakgroep LO én drie kussen van TT (Timmi-Tiger).

 

pieterdef

 

Leerkrachten Mater Salvatoris waren opnieuw eigenzinnige draken!

10 september 2016

drakenbootrace

Op zaterdag 10 september namen zeventien leerkrachten van het Mater Salvatorisinstituut in Kapellen voor de vijfde maal deel aan de Drakenbootrace in Antwerpen. Als enige school trachtten ze hun mannetje/vrouwtje te staan tussen de grote haventeams.

Net zoals bij de vorige edities traden de leerkrachten aan in zeer unieke outfits, die volledig en deskundig werden ontworpen en gestikt door enkele handige collega’s. Deze eigenzinnige creatie was op woensdag 7 september al te bewonderen in een promofilmpje van de organisatie dat werd uitgezonden op ATV.

Sportief gezien moesten de leerkrachten het onderspit delven tegen de grote en sterke haventeams, maar ze sleepten wel oververdiend en voor de vierde maal de prijs voor ‘Meest ludieke team’ in de wacht.

Bovendien was de teamspirit opnieuw fantastisch, met dank aan drakenbootkapitein Peter Van Wellen, en galmde hun ondertussen legendarische strijdkreet ‘OSU-GARYU-YANTSU-KYOKU!’ (Gegroet, de nederige draak zal, omdat hij puur is, steeds tot het uiterste gaan!) meermaals over het Kattendijkdok.