Dikketruiendag

Mater Salvatoris Instituut roept iedereen op om op dinsdag 12 februari deel te nemen aan de vijftiende editie van de Dikketruiendag! In 2005 werden de scholen voor het eerst warm gemaakt voor dit initiatief. Wat startte als een symbolische actie om het Kyotoverdrag in de verf te zetten is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in vele scholen. De bedoeling van het Kyotoprotocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot de klimaatverandering, te verlagen. De Dikketruiendag herinnert sindsdien iedereen aan de afspraken van dat belangrijke verdrag: we moeten ook in Vlaanderen de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Veertien jaar later is de eis om een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid brandend actueel, ook bij de jongeren. Denk maar aan de ‘spijbelende klimaatjongeren’ die door Brussel trekken en een bindend klimaatplan eisen waarin staat dat we onder de 1,5 graden opwarming van de aarde zullen blijven.

Door een aantal eenvoudige acties kan iedereen energie besparen en de CO2-uitstoot laten dalen. Verstandig omspringen met energie is een grote stap in de strijd tegen het verhoogde broeikaseffect en de daaraan gekoppelde verandering van het klimaat.

De verwarming een paar graden lager!

Tijdens de Dikketruiendag verlagen we de temperatuur in de klaslokalen en burelen. Dit betekent een gevoelige verlaging van de CO2-uitstoot door onze school. Per graad lager besparen we zo’n 224g per leerling of leerkracht.

Comfortverlies? Niet als we warm gekleed naar school komen: een dikke trui, een sjaal, oorverwarmers, mutsen, wintersokken, waarom geen ‘flanelletje’… . Voor de gelegenheid mogen het best originele en kleurrijke spullen zijn.

Reken af met ‘energriezels’!

Op school binden we de strijd aan tegen de ‘energriezels’. Dit zijn stiekeme energieverspillers die zich in de donkere hoekjes verborgen houden.

Het schoolgebouw dat een aantal jaren geleden vernieuwd werd, is een voorbeeld van energiezuinigheid. De mazoutinstallatie werd vervangen door

gasverwarming met hoogrendementsketel, er werd dubbele beglazing geïnstalleerd en de toiletten worden gespoeld met regenwater. Het dak werd opnieuw geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en de verlichting wordt automatisch gestuurd.

Daarnaast zijn er ook kleine ingrepen die bijna geen moeite kosten maar waarvan de winst wel aanzienlijk kan oplopen! Gebruikte apparaten worden meteen uitgeschakeld en we trekken de stekkers uit van verborgen opladers achter de kast of onder de bureaus. En een computerscherm dat oplicht in een verlaten en donker lokaal heeft ook geen zin!

Thema 2019: ‘Flandriens op de fiets!’

De Dikketruiendag wordt reeds voor de vijftiende maal georganiseerd in Vlaanderen, waardoor de actie voor velen een bekend begrip is. Dit jaar werd als thema gekozen voor ‘de klimaatflandriens’: de flandriens die de auto laten staan en door weer en wind naar de school fietsen. Zo daalt de uitstoot van CO2 en fijn stof, is er minder lawaai, en de luchtkwaliteit rond onze school gaat er op vooruit!

Gelukkig zijn er op onze school al veel leerlingen en leerkrachten die dagelijks met de fiets naar school komen. Toch willen we ook de anderen aansporen om op 12 februari een extra inspanning te doen en de auto of brommer die dag thuis te laten. De klas met het grootste aandeel fietsers zetten we in de bloemetjes!

Meer info over het thema van 2019 kan u terugvinden op de volgende website: http://www.dikketruiendag.be/

Ludieke, educatieve en informatieve acties!

Tijdens de middagspeeltijd worden warme pannenkoeken te koop aangeboden en daarnaast worden er tal van activiteiten voor de leerlingen georganiseerd:

De eerstejaarsleerlingen nemen deel aan de spetterende verkiezing van ‘Miss en Mister Michelin’! Welke leerling zal in een beperkte tijd de meeste kleren hebben aangetrokken? En, welke klas wordt de winnaar van de kwis?

Leerlingen van het tweede en derde jaar wonen een show van goochelaar Guinelli bij. Via deze show worden de leerlingen op een originele manier geïnformeerd over de mogelijkheden en voordelen van afvalpreventie en energiebezuiniging.

De vierdejaarsleerlingen worden via een rollenspel geconfronteerd met verschillende aspecten van afvalproblematiek. Dit spel wordt begeleid door externen (Good Planet). Deze organisatie begeleidt ook de leerlingen van het vijfde jaar. Ze zullen debatteren rond de milieuproblematiek.

Leerlingen van het zesde jaar zullen een lezing van de (onderwater)fotograaf Dos Winkel bijwonen. Deze spreker beschrijft enerzijds de schoonheid van de onderwaterwereld, maar bespreekt anderzijds de bedreigingen van de oceaan en ook de oplossingen hiervoor.