Soms twijfel je tussen een of meer studierichtingen en dan kan een beetje opheldering misschien voor een extra duwtje in de rug zorgen. Op deze pagina verzamelen we informatie over studierichtingen die op bepaalde vlakken op elkaar lijken. We bieden een antwoord op waar de verschillen precies zitten. Wie weet wordt kiezen zo een tikkeltje gemakkelijker…

2de graad

Natuurwetenschappen (DOD) vs. Biotechnologische STEM-wetenschappen (DGD)

Wat met de wetenschapsvakken en wiskunde?
  • Natuurwetenschappen is een domeinoverschrijdende doorstroomrichting die je voorbereidt op een brede waaier aan academische en professionele bacheloropleidingen.
  • Biotechnologische STEM-wetenschappen is een domeingebonden doorstroomrichting die je voorbereidt op een selectie aan academische en professionele bacheloropleidingen of graduaatsopleidingen in het verlengde van de studierichting.
  • In beide richtingen staan biologie, chemie en fysica centraal en is er aandacht voor experimenteel onderzoek in het labo. Het niveau van de wetenschappelijke vakken ligt zeker even hoog, maar in biotechnologische STEM-wetenschappen heb je meer practica zodat je de leerstof ook op een meer toegepaste manier ervaart en bestudeert. In deze richting heb je ook nog een extra vak, met name biotechnologische wetenschappen, waar je je onderzoeksvaardigheden nog extra kan ontwikkelen. Dit kan bij grotere vakoverschrijdende STEM-projecten waarbij je concepten en vaardigheden uit natuurwetenschappen, technische wetenschappen en wiskunde combineert om oplossingen te bedenken en uit te testen voor actuele en ecologische vraagstukken.
  • Naast de wetenschappen is wiskunde in beide richtingen een zeer belangrijk vak. De wiskundige vaardigheden die je in deze richtingen aanleert, zijn vaak belangrijk om de theorie van de wetenschapsvakken te begrijpen. In natuurwetenschappen komt wiskunde echter op een meer doorgedreven manier aan bod. Er wordt extra nadruk gelegd op bewijzen en bewijstechnieken en er komen een aantal extra leerstofonderdelen aan bod. Het werktempo ligt hoger en er wordt een grotere zelfstandigheid verwacht.
  • In de richting natuurwetenschappen krijg je verdiepte vorming voor de vakken Nederlands, Frans, Engels en geschiedenis. De studie van moderne talen is in deze richting dus belangrijk. De aandacht gaat naar het ontwikkelen van de communicatieve vaardigheid (luisteren, lezen, spreken en schrijven), de reflectie op taal (taalbeschouwing) en de kennismaking met anderstalige literatuur. Vergeleken met de studierichting biotechnologische STEM-wetenschappen wordt in de richting natuurwetenschappen veel meer de nadruk gelegd op het talige en het culturele.
  • In de richting Moderne talen leer je, naast Frans, Engels en Duits, nog een vierde vreemde taal: Spaans. ¡Vámonos!
3de graad

Economie-moderne talen (DOD) vs. Moderne talen (DOD)

Waar verschillen de richtingen in hun pakket moderne talen?
  • Beide richtingen zijn domeinoverschrijdend. Ze bereiden je allebei voor op een brede waaier aan academische en professionele bacheloropleidingen.
  • Bij de vaardigheden lezen en luisteren behandel je in beide richtingen een ruime variatie aan tekstsoorten met een vrij complexe inhoud en structuur.
  • Bij de vaardigheden spreken en schrijven wordt in beide richtingen een ruime variatie aan tekstsoorten behandeld met een zekere mate van complexiteit. Je focust ook op het samenvatten van teksten. Bij Moderne talen ga je nog stappen verder: je leert er zelfstandig noteren in de vreemde taal en je leert teksten te herformuleren.
  • In de literatuur ga je in beide richtingen uit van je eigen beleving maar je leert ook literaire teksten interpreteren. Daarnaast ga je literaire teksten analyseren en worden je onderzoekscompetenties ontwikkeld.
  • Wat het taalsysteem zelf betreft leer je frequente maar ook minder frequente woordenschat en wordt er een zeer goede beheersing van de grammatica beoogd. Je doet ook aan talanalyse en taalvergelijking. Ook in deze component wordt aandacht gespendeerd aan onderzoekscompetenties. In de richting Moderne talen krijg je daarbovenop een vak dat focust op taaltechnologie.

CONTACTGEGEVENS

Engelselei 8, 2950 Kapellen
+32 3 664 23 55
info@matersalvatoris.be

ONZE PARTNERS